Compact living - Smarta lösningar för trångbodda

I större städer så blir kraven på den egna fantasin och de smarta lösningarna betydligt större hos invånarna. Detta av naturliga skäl. Ser man till hur prisnivån i Stockholm ligger och tittar man närmare på hur mycket varje kvadratmeter kostar så förstår man också att det inte bara är att köpa en ny, större bostad om man exempelvis fått tillökning i familjen.

Det kan vara en skillnad på åtskilliga miljoner mellan en trea och en fyra i Stockholm - ett ekonomisk kliv som få klarar av. Vill man då bo kvar i Stockholm så kommer man att få börja tänka till och maximera den yta man har till sitt förfogande. Något man bäst gör genom att snegla på trenden Compact Living.

Compact Living är ingen nyhet egentligen; i alla större städer i världen har den funnits under en längre tid. Enkelt förklarat så handlar den om att göra en mindre yta större och där man genom smartare lösningar kan komma att få mer plats. Det handlar om att dra nytta av alla möjligheter som finns i ett rum och att se lite utanför den berömda boxen.

Utnyttja rummets fulla potential

Ser man ett rum ur ett perspektiv där man har fyra väggar, ett golv och ett tak - ja, då kommer man att få problem. Ser man däremot väggarnas fulla potential, takets dito och möjligheter att förändra golvets yta - ja, då är man inne på en ny nivå där man kan börja hänge sig åt det som kallas för compact living.

Vi ska även tillägga att exempelvis IKEA genom alla tider - och nu mer än någonsin - har varit experter på att hitta smarta lösningar till mindre hem. Ett bra tips för vidare inspiration och idéer är således att ta en titt i deras produktkatalog.

Compact living - Tips för dig som vill ha mer utrymme

Om vi ska nämna några nyckelord och ge några konkreta tips på hur termen Compact Living kan omsättas rent praktiskt så är följande punkter några exempel:

  • Platsbygg: I många fall kan man tjäna mycket på att göra ett mindre rum ännu lite mindre. Om vi säger att du har en stor säng och och ett mindre sovrum där denna ska få plats; samtidigt som du ska ha en massa garderober i rummet. Allt detta kommer att ge dig ett rum som knappt går att gå i då ytan på golvet är minimal.

    Här skulle du kunna platsbygga in sängen i väggen. Det vill säga; runt sängen så bygger man en vägg - sängen integreras i väggen och både ovanför och på sidorna finns plats för förvaring. Du anlitar en elektriker som kopplar in el för belysning.

    Rummet blev lite mindre - men du fick mycket mer plats och utrymme. Ett annat alternativ - som är mer gångbart i barnrummet - är att du väljer en våningssäng snarare än en golvstående sådan. Barnet sover högre upp och under sängen finns plats för ett arbetsbord. Det är ett gott exempel på compact living. 

  • Använd höjden: Hopplös hall där ingenting får plats? Varför inte bygga en garderob som sväljer allt ifrån kläder till saker som du inte använder? Elfa-system är perfekta att använda och där du själv kan anpassa dem efter dina behov. Ett tips är att sätta upp skjutdörrar framför så att det inte syns vad som finns bakom. Använd gärna spegelglas då det ger en illusion av att rummet är större. Ett annat tips - det viktigaste: bygg hela vägen upp till taket. Det gör att du får plats med extremt mycket även om ytan är mindre. 

  • Vinklar och vrår: Compact Living handlar om att dra nytta varje liten yta. Har du ett snedtak i ett rum så innebär inte det att rummet är oanvändbart coh att ingenting får plats där. Det skulle kunna fungera som en perfekt vrå att arbeta i. Sätt upp - återigen: platsbygg! - några hyllor och en arbetsbänk i lämplig storlek. Komplettera med trivsam belysning och några inspirerande tavlor och vips så har du en perfekt liten yta att sköta ditt jobb ifrån. Dra nytta av hela rummet - även de ytor som, enligt mäklare, “inte räknas”. 

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
7 Dec 2022