Golv utan trösklar

Vackra golv kan verkligen höja intrycket av en lägenhet! Allra vackrast är om du satsar på golv utan trösklar för ett flytande golv i hela lägenheten.

Sen millennieskiftet har trösklarna blivit mindre och betydligt färre i vanliga i svenska hem. I många nybyggda hem är trösklarna mellan olika rum borta det ger en härlig sammanhängande känsla.

Trösklar är förstås toppen för hem med stora tunga dörrar. Det är ju det som är ursrpungsidén, den kommer från en tid då vi gärna hade rejäla dörrar. Tröskeln behövdes då för att hålla dörren på plats när den skulle vara stängd. Dörren får hjälp av tröskeln som en sorts klack för att hålla sig på plats. Vid en lägenhetsrenovering där man vill fräscha till sitt boende kan det dock vara en snyggt alternativ att plocka bort trösklarna.

Men i dag när många öppnar upp mellan rummen, kanske river en vägg för att få en mer öppen planlösning, är trösklarna inte längre lika självklara. Våra dörrar är inte heller lika tunga så idén med tröskel faller lite.

Flytande golv behöver frihet

Du som planerar att lägga ett flytande golv ska alltså inte fästa ditt golv i underlaget. Det ska inte skruvas eller limmas. Tvärtom behöver flytande golv gott om frihet och får inte låsas på plats av tunga skåp, spisar, tunga kaminer eller en krävande köksinredning.

Ett flytande golv ska ha möjlighet att ändra sig lite utifrån luftfuktighet och temperatur. Det bör vara vanlig rumstemperatur i rummet, alltså minst 18 grader varmt när du lägger golvet. Samma temperatur bör sedan hållas i rummet för att golvet ska ligga snyggt. Därför är det inte klokt att lägga flytande golv i till exempel en sommarstuga eller andra lokaler som ska kallställas. Temperaturen kommer då bli för låg.

Luftfuktigheten spelar också roll. Den ska helst ligga mellan 30 till maximalt 60 procent i rummet.

Planera innan du lägger golvet

Flytande golv är snyggt i stora sammanhängande rum. Men det finns en gräns för hur stor area ett och samma golv kan klara. Mellan tummen och pekfingret brukar man ändå säga att en flytande golv inte kan bära en större golvyta än 250 kvadratmeter.

När du kollat att temperaturen och luftfuktigheten är rätt bör du kontrollera så att du har en plant och rent underlag. Annars blir det svårt att få ett bra resultat även om du har ett påkostat flytande golv. Lägg in en ångspärr under golvet så att inte fukt kan krypa upp från undergolvet.

Målning av väggar, där du nyttjar vattenbaserade färger kan påverka luftfuktigheten ytterligare. Så om du ska måla om i rummet tänk på att göra det innan du lägger flytande golv.

När du är redo att köra igång öppna bara en förpackning i taget. Flytande golv ska få ligga kvar i obruten förpackning ända tills det är dags att lägga del för del i rummet.

Vettiga verktyg

Flytande golv tar lite tid att lägga men eftersom du inte ska ha några trösklar tjänar du samtidigt in arbetstid där.

För att få delarna i golvet på plats använd slagjärn (brukar följa med i paketet) och en slagkloss. Slagklossen är viktig för att den skyddar golvdelarna från att bli skadade när du ska knacka ihop delarna med varandra.

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
9 Mar 2020