Höja sänkt innertak – en guide

I den rush vi sett på bostadsmarknaden i Stockholm de senaste åren har vissa trender utkristalliserats sig. Många är de lägenheter som köpts upp på spekulation och genomgått en ”lyxrenovering” av lycksökare med varierande skicklighetsgrad. Om man har tur är renoveringen skickligt och smakfullt genomförd, men så är tyvärr inte alltid fallet. Ser man inte upp kan man efter en budgivning på en till synes fräsch och nyrenoverad lägenhet stå inför en rad utmaningar med dolda fel som feldragen el, felaktigt monterade ytskikt i badrum, borttagna bärande väggar och andra hemskheter.

”Att ta bort ett innertak, särskilt med inbyggda armaturer, går oftast bra, men det gäller att man var vad man gör. Dessutom vet man ju aldrig riktigt vad om döljer sig bakom det nya taket”

En populär uppfattning hos många som renoverar lägenheter i syfte att sälja dem vidare är att spekulanter i Stockholm dras till lägenheter med sänkta innertak, gärna med spotlights monterade. Hur det är med den saken låter vi vara osagt, men det vi vet är i alla fall att vi ofta får frågor om hur man tar bort sänkta innertak på säkrast och bäst sätt. Att ta bort ett innertak, särskilt med inbyggda armaturer, går oftast bra, men det gäller att man vet vad man gör. Dessutom vet man ju aldrig riktigt vad om döljer sig bakom det nya taket, så det är alltid bra att ta reda på anledningen till att taket sänktes.

Vad döljer sig ovanför innertaket?

Om du kan ska du ta reda på så mycket du kan om den renovering som utförts. Detta görs bäst genom att kontakta den som utförde den, alltså säljaren. Denne kan ju å andra sidan ha anlitat hantverkare för uppdraget och kan inte ge några bestämda svar, och chansen att renoveringsfirman har just det specifika jobbet dokumenterat från start får betraktas som ganska liten. Däremot kan säljaren säkert berätta om varför taket sänktes och hur det gamla taket såg ut. Att titta hos grannarna ger också en vink om vad du kan förvänta dig.

Var försiktig med elen när du höjer innertaket

Det sitter antagligen nya armaturer och elinstallationer i det nya taket, och dessa ska du alltid anlita elektriker för att avlägsna innan du ger dig i kast med att riva ner det sänkta taket. Säkert är också elen omdragen från strömbrytarna till de nya installationerna och behöver återigen läggas om. Det är inget jobb du får göra själv utan du måste anlita en elektriker.

höja sänkt innertak

Sitter det spotlights i det nya taket är det heller ingen omöjlighet att de har orsakat märken i det gamla taket. En spotlight blir fruktansvärt varm vid drift och om renoveringen är utförd av en lekman kan det hända att taket satts för högt, med potentiell brandrisk som följd. Vill man installera spotlights i ett innertak bör det sitta åtminstone 12 cm från det gamla taket för att inte skada det.

Hur sitter taket fast?

Antagligen består det nya innertaket av gipsskivor uppskruvade i trä- eller stålreglar, som sedan spacklats och målats, men det förekommer också andra lösningar. Att ta bort gipsskivor och reglar är ganska slitigt. Det är alltid en utmaning att jobba uppåt, som man ju gör med tak, så se till att du har lite hjälp. Du bör också alltid bära någon form av skydd för huvudet när du jobbar med att ta bort ett innertak.

Renovera det gamla taket

Du får vara beredd på att det kommer att bli en del återställningsarbete för att få det gamla taket i bra skick. Elinstallationer ska göras om, rester och märken från reglar och skruvhål ska spacklas och målas över. Dessutom kan det ju hända att det gamla taket redan var i dåligt skick och att det var anledningen till att det nya taket sattes in. Men när dessa prövningar är avklarade kommer du att ha ett rum som känns rymligare, ljusare och betydligt trivsammare att bo i.

Vi hjälper dig

Om en takhöjning känns som ett för stort projekt att ta itu med på egen hand, ska du kontakta oss. Hos Wall finns all den kompetens som behövs, från rivare till snickare och elektriker. Vi ser till att din takhöjning får det resultat du förväntar dig och är hela tiden noga med att uppdatera dig kring hur arbetet fortskrider. Varmt välkommen att höra av dig om du vill ha hjälp att höja ditt sänkta innertak!

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
31 Oct 2022