Installera vägglampa – en guide

Vad ska man tänka på när man ska installera en vägglampa? En vägglampa har många fördelar och kan exempelvis markera ut vissa områden i ett rum på ett väldigt effektfullt sätt. En annan fördel är att en vägglampa kan ge illusionen av att ett rum är större än vad det är; något som passar bra i exempelvis trånga hallar.

Fördelarna med vägglampor kan även ses ut ett mer praktiskt och säkerhetsmässigt perspektiv. Genom att placera en vägglampa i exempelvis en trapp så minskar risken för olyckor. Att montera vägglampor på en husfasad ger även den större säkerhet, samtidigt som det också adderar det där lilla extra då mörkret infaller. Hur ska man då tänka vid installationen av en vägglampa?

Behöver man en behörig elektriker eller är det något som man kan göra på egen hand? Detta är en fråga som beror på vilken typ av lampa du har. Är det en vägglampa med en stickkontakt så kan du sköta installationen på egen hand. Där handlar det mest om att välja rätt placering.

vägglampa

Det finns dock ett område där du alltid ska anlita en elektriker då det handlar om installationer - oavsett vilken typ - och det gäller badrummet. Fukt och elektricitet är en livsfarlig kombination. Ska du installera en vägglampa i ett badrum så är ditt eget bidrag till denna installation att ta fram telefonen och ringa efter en elektriker - undantagslöst.

Anlita en elektriker för fast installation av vägglampa

En annan viktig sak är följande: råder det någon osäkerhet kring den vägglampa du köpt och om du verkligen får montera den på egen hand så ta alltid det säkra före det osäkra. Att anlita en elektriker kostar inte många kronor för ett så pass litet jobb och det är något som du tjänar på i det långa loppet. Säkerhet ska alltid sättas först.

Vi skulle därför råda dig att kontakta en elektriker om du exempelvis ska installera en vägglampa utomhus. En fast installation ska utföras av en elektriker. Det är den linjen som gäller: du själv kan montera din vägglampa och förbereda placeringen - men om den ska installeras genom annat än en stickkontakt så är det en elektriker som ska göra jobbet.

Fundera över placeringen av vägglampan

En vägglampa kan addera väldigt mycket effekt till ett rum. Rätt placerad kan en vägglampa ge stora fördelar - oavsett om det handlar om att erbjuda en mysfaktor eller om att ge exempelvis ett mindre rum en känsla av att vara större. Samma sak gäller funktion: en vägglampa i ett barnrum kan vara en väldigt bra - och mysig - lösning för barn som exempelvis är rädda för mörker. Genom en svag nattbelysning så erbjuder man barnet trygghet.

Ska du montera en vägglampa i köket så kan det finnas andra saker att ta i beaktning. Där kan vägglampan användas mer som en arbetsbelysning och hjälpa dig i samband med att du lagar mat. Ett kök rekommenderas ha minst fem olika ljuskällor och därför kan också en vägglampa - smart placerad - vara nödvändig och ge både en estetisk såväl som en funktionell uppsida.

Vår poäng: var din vägglampa ska placeras och i vilket rum den ska sitta är det viktigaste du ska fundera på. Gällande installationen så gör du bäst i att låta en elektriker vara inkopplad.

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
10 Mar 2021