Byta fönsterbräda – en guide

Har du flyttat till ett nytt boende eller renoverat ditt hus så kanske du behöver byta fönsterbrädor. Dina befintliga fönsterbrädor kanske är slitna eller skadade, du kanske tycker att de är fula eller att de inte passar in i den övriga inredningen.

byta fönsterbräda

De flesta fönsterbrädor är i standardformat, så det är sällan särskilt svårt att montera nya. Det finns dessutom ett flertal sätt att göra detta på. Ett sätt är att montera nya ovanpå de gamla, ett annat är att täcka de gamla fönsterbrädorna med exempelvis plattor eller natursten. Det tredje sättet, att byta ut fönsterbrädorna mot nya är det som vi kommer att gå genom mer detaljerat här. 

Bra att göra likadant i alla rum

Om du planerar att montera nya fönsterbänkar så kan det vara smidigt att göra likadant i alla rum. Fönsterbänkar finns i alla möjliga former, färger och storlekar. Vill du att den bara ska täcka fönstret eller tycker du att det passar bättre att den sticker ut längre över väggen. Det finns fönsterbrädor i många olika material som trä, natursten och marmor.

Byta fönsterbräda – steg för steg

  1. Skär bort tätningsmassan. Om du väljer att ta bort den gamla fönsterbrädan, börjar du med att skära bort tätningsmassan med en hobbykniv. När den är loss så försöker du dra ut fönsterbänken. Om det är svårt så kan du försöka lyfta den underifrån.

  2. Reparera med spackel och gips. När du har lyft bort den gamla fönsterbrädan kan du ta bort kvarvarande tätningsmedel och lim med en spackelspade. Finns det några skador på väggen så kan du reparera den med spackel och gips.

  3. Se till att ytan är plan. Innan du monterar den nya fönsterbrädan, kolla om den underliggande ytan är plan och horisontell. Om allt är okej så kan den nya fönsterbrädan fästa korrekt.

  4. Mät noggrant. Mät sedan bredden på fönsterbrädan eller mellan väggarna och mät djupet på fönsterbrädan. Kontrollera alla vinklar med en vinkelhake och markera noga. För det är sällan fönsterbänkens raka linje är inte alltid rak.

  5. Märk upp måtten ordentligt. Märk sedan ut fönsterbrädans form och mått på materialet.

  6. Såga till brädan. Såga därefter till fönsterbräda och sätt tejp över ytterkanterna och fanerremsan. Om fanerremsan har ett limskikt så kan du stryka fast den med hjälp av ett strykjärn. När limmet har torkat kan du trimma fanerremsan med en vass kniv. Slipa kanten slät med slippapper av finare slag.

  7. Fäst den nya brädan. Nu passar den nya fönsterbrädan perfekt. Applicera därefter limmet jämt och fint med jämna mellanrum. En limpistol är bra för detta ändamål. Lägg nu fönsterbrädan på plats och tryck dit den så att den sitter stadigt. Använd ett vattenpass för att kolla om fönsterbänken är helt horisontell. När limmet är torrt kan du fylla fogarna och eventuella spalter med vitt tätningsmedel av akryl.

  8. Täcklist. Ibland kan det vara bra att montera en täcklist, det kan handla om att väggen nedanför kan vara skadad, eller så vill du skapa en gammaldags rustik look. Här kan du använda en lämplig täcklist. Såga till den så att den blir lagom stor och montera sedan med bygglim.
Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
5 Oct 2020