Enkel renovering kan öka värdet på din lägenhet

Den lilla investeringen kan ge hög avkastning

Att sälja en lägenhet i Stockholm har blivit lite mer problematiskt. Inte sett till att den inte blir såld - efterfrågan finns fortfarande - men sett till att priset kanske inte blir fullt så högt som man räknat med. Marknaden har blivit mer instabil och det innebär att man måste anstränga sig lite mer för att nå den summa man siktar på. Den ansträngningen stavas ofta renovering. En renovering som sker i syfte att få bostaden att sticka ut, skilja sig från mängden och skapa den där wow-känslan hos spekulanterna som i sin tur kan leda till en budgivning. Låter dyrt? Inte nödvändigtvis. Man kan göra en enkel renovering med små kostnader som ökar värdet på sin lägenhet.

Det fina är att man kan göra det med hjälp av proffs och ändå se att kostnaden blir allt för hög. Något vi tycker att man bör göra. Dels av den anledningen att resultatet blir bättre och dels för att, som sagt, kostnaden inte behöver bli så hög.

Är du berättigad att använda Rot-avdraget så innebär det att du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet; detta med ett tak på 50.000 kronor/år. Tänk dock på att den del som täcks av Rot-avdraget inte är avdragsgill inom ramarna för vad Skatteverket anser vara en förbättring då du väl sålt din lägenhet.

Tips på några mindre ingrepp som kan höja värdet

Vi skulle säga att det finns ytterligare en fördel i att tänka lite mindre yvigt vid en lägenhetsrenovering som sker i ett mer spekulativt än hemtrevligt syfte. Nämligen tiden. Har du bestämt dig för att det är dags att sälja din lägenhet så vill du också få ut den på marknaden så fort som möjligt. Att då inleda ett större projekt - renovera badrummet eller köket - skapar bara stress. Det går alltid att ta omtag. Skulle dina mindre ingrepp inte leda till att du når det pris du siktat på så är det möjligt att börja om och kanske fundera på att genomföra en större badrumsrenovering. I de flesta fall så är det bara onödigt att direkt påbörja en sådan.

Med det sagt så kommer några handfasta tips kring hur du med små medel kan skapa ett sug och en köplusta kring din bostad som förhoppningsvis leder till det slutpris du vill nå.

  • Golvslipning: Golven spelar en betydligt större roll än vad många tror. De täcker trots allt all yta i lägenheten, eller hur? Konstigt är det därför att golvet aldrig riktigt hamnar i fokus. Ett golv nöts hela tiden och det innebär att man måste sköta om- och underhålla det för att det ska göra intrycket av bostaden rättvisa.

    Ett golv som är lite till åren tappar sin glans, det blir matt och livlöst - allt detta rinner över och påverkar negativt. Lösningen är att genomföra en golvslipning där man - till en bråkdel av priset - får ett golv som är som nytt. De flesta golv går att slipa, men vi trycker verkligen på vikten av professionalitet: slipar du på egen hand så riskerar du att skada golvet och att du därigenom kanske måste lägga ett nytt. 

  • Måla om: Den största förändringen du kan skapa är att byta färg. Vanligast är man väljer vitt och det behöver inte vara någon dum idé. Det finns en risk i att en alltför vågad färg kan skapa osäkerhet hos en köpare. Detsamma kan vi säga om större projekt då vi ändå är igång: ska du renovera ett badrum så finns det ofta ett större värde i att hålla det lite tidlöst snarare än att välja alltför vågade och utsvävande lösningar.

    Du kanske trivs - men tilltalar det verkligen spekulanterna? En tumregel vid en renovering i syfte att nå ett högre slutpris är att välja det man tror att andra gillar snarare än att låta den egna smaken vara domare. Gällande måleriet så kommer det att synas om du gör det på egen hand eller om du tar hjälp. En skillnad som inte är till din fördel. Tänk även på att måla om tak och lister för ytterligare ett lyft. 

  • Platsbygg: En bokhylla som anpassas fullt ut efter den tillgängliga yta du har på väggen? En garderob inne i extrarummet? Kanske en snygg köksö som separerar köket från vardagsrummet? En tilltalande bänk - komplett med extra förvaring - i hallen? Det mesta går att platsbygga och få snyggt. Det är något som verkligen kan skapa en unik miljö som många är beredda att betala lite extra för. 

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
26 Jun 2018