Fler väljer bort en öppen planlösning

Den öppna planlösningen har länge varit en inredningstrend över hela världen, inte minst i Stockholm och Sverige. Den öppna planlösningen avser oftast köket, matplatsen och vardagsrummet, där väggarna tas bort och en stor fri yta avtäcks. Den öppna planlösningen ser vacker och exklusiv ut, och den får verkligen en bostad att kännas större. Men nu visar undersökningar som gjorts bland mäklare, arkitekter och byggbolag att vi kanske börjat se slutet på den öppna planlösningens storhetstid.

”Bostaden blir som en öppen arena där det ständigt pågår en föreställning. För människor med stort socialt behov kan detta passa utmärkt, men för de familjemedlemmar som söker avskildhet kan det bli svårare”

Allt fler som bor med öppen planlösning vittnar om att de längtar tillbaka till mer slutna utrymmen, och att den öppna planlösningen i längden kan vara rätt besvärlig att leva med till vardags. Att inte ha några avgränsande utrymmen mellan kök och vardagsrum gör att det blir svårare med aktiviteter som kräver avskildhet. Bostaden blir som en öppen arena där det ständigt pågår en föreställning. För människor med stort socialt behov kan detta passa utmärkt, men för de familjemedlemmar som söker avskildhet kan det bli svårare, och de får stänga in sig i sovrummet eller badrummet i stället, dit trenden med öppen planlösning lyckligtvis inte nått.

Fördelar med öppen planlösning

Det som lockar människor att inreda öppet är att denna typ av planlösning verkligen skapar stora ytor och gör bostaden lätt att överblicka. Det skapar också en känsla av sammanhållning mellan rummen; den som lagar mat i köket kan lätt prata med den som sitter i vardagsrummet och tittar på teve, eller hålla koll på barnen som leker i utrymmet mellan kök och vardagsrum.

En öppen lägenhet gör bostaden ljusare, eftersom dagsljuset flödar fritt mellan rummen. Även vid fester är en öppen planlösning utmärkt och ökar känslan av gemenskap.

Nackdelar med öppen planlösning

Samtidigt ifrågasätts den öppna planlösningen nu av fler och fler. Hur gärna vill egentligen den som tittar på teve i vardagsrummet samtala med den som lagar mat? Är det inte skönare för kocken att kanske kunna ha radion på och slamra med kastrullerna än att låta matlagningen bli till en show som pågår inför hela bostaden? Visst ser det trevligt ut på bild, men i verkligheten sprids matos, värme och slammer över hela bostaden, samtidigt som det blandar sig med ljudet från musikanläggning, teve eller barnens stojande. Många som bott med öppen planlösning vittnar om en ständigt öronbedövande ljudvolym.

Och visst kan det vara trevligt att alla familjemedlemmar ständigt är tillgängliga för varandra, men det kan också bli till en plåga. Även inom familjen har många människor behov att vara ifred, det gäller både barn och vuxna. Många tycker om att kunna laga mat i avskildhet, eller att kunna sitta med en bra bok i fåtöljen i vardagsrummet utan att känna matos och höra diskmaskinen. Det hela kokar helt enkelt ner till vilken typ av person man är.

Göra om planlösningen vid en renovering

Vid en lägenhetsrenovering finns alltid möjligheten att öppna upp och skapa en öppen planlösning, men också att göra tvärtom och återskapa de mer slutna utrymmen som allt fler nu eftersöker. Många med ett litet kök som rivit en vägg blir strax varse att köket egentligen blir ännu mindre, eftersom en stor del av förvaringsmöjligheterna försvinner med väggen. Att sätta upp en vägg igen ger möjlighet till både fler arbetsbänkar och mer förvaring. Likaså kan ett par extra väggar skapa oaser i bostaden för de familjemedlemmar som behöver avskildhet.

Kontakta oss gärna om du har funderingar på att ändra planlösningen i din lägenhet. Vi är experter på lägenhetsrenovering och kan erbjuda totalentreprenad med allt från ritningar, rivningar, snickeri, måleri, el och VVS. Vi hjälper dig att hitta de bästa lösningarna till det du vill ha utfört, vare sig det gäller att göra planlösningen öppnare eller mer avskild.

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
16 Mar 2019