Fördelar med att behålla gammal köksstomme

Du behöver inte riva ut hela ditt gamla kök i samband med en köksrenovering. I många fall så kan man använda en gammal köksstomme och därefter addera lite mer moderna material.

Drömmer du om en köksrenovering, men har samtidigt en mindre budget att arbeta med? De flesta tänker sig att en köksrenovering sticker iväg rent ekonomiskt och att det till slut börjar närma sig rent orimliga nivåer. Så kan det vara, men det finns även alternativ som kan leda till betydligt billigare projekt.

Det finns klara fördelar med att behålla en gammal köksstomme och vi tänkte visa på några av dessa. Priset är den tydligaste fördelen. Du kommer att tjäna väldigt mycket pengar på att utgå från den befintliga köksstommen i samband med en köksrenovering. De flesta stommar går att använda även idag och där man - genom mindre korrigeringar - kan anpassa luckor och skåp för att få dessa att passa. En annan fördel ligger i att man tar hand om någonting unikt.

Vi tänker oss här en köksstomme i trä till ett kök från 40-50-talet. Då handlar det ofta om att stommen i sig fortfarande är väldigt stabil. Trä kan i stort sett leva hur länge som helst. Tar man bara hand om det, underhåller och renoverar vid behov så har man också något som står emot tidens tand. Naturligtvis: du måste se över skicket på stommen också. Ta gärna hjälp av en snickare och låt denne göra en mer professionell bedömning av skicket (och vid behov - även några reparationer).

Mindre korrigeringar skapar stor förändring

Att vi säger 40-50-talet är ingen slump. Det var då man började planera köket utifrån både estetik och funktion; lösningarna är genomtänkta och de går även att använda idag. Sådana kök och sådana köksstommar är även sprungna ur en tid då man tog hantverk på ett större allvar. Det är också därför som de ofta håller ett så pass gott skick som de gör i många fall.

Tar du tillvara på en köksstomme från den här tiden så kommer du att ta hand om gamla tiders hantverk och byggtekniker - detta i kombination med att man alltid använde sig av bästa möjliga material gör att du också får exceptionellt mycket kök och kvalitet för pengarna. Behåll köksstommen så länge det är möjligt att välj istället att fokusera på annat i samband med din köksrenovering.

Kök från 90-talet håller sällan måttet

Innan vi visar på hur en mindre renovering kan skapa en stor förändring så ska vi dock även säga följande: det finns vissa kök och vissa köksstommar som du direkt kan riva ut och göra det med ett gott samvete.

Om 40-50-talet var en byggnadsmässig guldålder så är 80-90-talet att anse som det direkt motsatta. Kök därifrån är ofta helt slut; stommarna håller inte, materialet i övrigt är inte hållbara och köken är ofta i ett så pass dåligt skick så att de är bortom räddning. Här användes inte alls samma kärlek och samma noggrannhet in i de små detaljerna.

Istället för trä så kunde man exempelvis använda sig av billigare spånskivor som - vid angrepp av fukt och vätska - drar åt sig, sväller och går sönder. Kök från den här tiden kan sällan räddas.

Här kan du lägga pengarna

De mindre förändringar vi talade om då? Ja, utöver att du kommer att få ta några större kostnader i samband med din köksrenovering - byte av vitvaror, nya skåpluckor samt bänkskivor - så kan man även se att det finns små detaljer som kan göra en stor skillnad. Gällande köksluckor så kanske det finns en möjlighet att - precis som med stommen - rädda och behålla dessa. Det går i många fall att lackera köksluckor och modernisera dessa genom att byta färg.

Samma sak kan sägas om handtag på luckorna i fråga. Dessa spelar en enorm roll i hur ett köks upplevs och idag finns det i det närmaste obegränsat urval att ta del av. Bänkskivan är något som på många sätt definierar ett kök och här tycker vi att du ska betala för en mer exklusiv sådan. Det gör skillnad - både för funktion och för intrycket.

Tänk även på att gårdagens kök var lite lägre än vad dagens, mer moderna kök är. Behåller du köksstommen så kan du anpassa höjden lite innan bänkskivan sätts på plats. Det bör göras av en snickare.

Färg är det ultimata sättet att förändra. Vi nämnde köksluckorna, men vi skulle även vilja slå ett slag för att måla om även i övrigt. Väggarna är givet i sammanhanget, men ta även en funderare på om taket kan målas om och ifall golvet kanske skulle må bra av att få lite färg på sig. Det senare kan i så fall ske via en pigmentering där du först slipar golvet och därefter - i samband med ytbehandlingen - adderar lite färg. Det kan skapa ett helt nytt kök och utan att det kostar skjortan.

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
17 Dec 2019