Hut ofta behöver man renovera eller byta fönster?

När är det dags att renovera eller byta ut fönster?

Detta svar har inget enkelt svar och beror mycket på vilken typ av fönster det handlar om och de vädermässiga förutsättningarna finns runt huset.

Fönster som är tillverkade på 60- och 70-talet är ofta av sämre kvalitet och risken är stor att de måste bytas ut, då de tar mycket stryk på lång sikt. Anledningen till detta är att de massproducerades med dåligt virke och lågkvalitativa färger.

Modernare fönster, från 80-talet och framåt, är ofta bättre och ofta möjliga att renovera med ett riktigt bra resultat.

Äldre fönster är ofta av högre kvalitet

Att äldre fönster går att renovera beror på att de tillverkats av virke av hög kvalitet.

Hur vet man när det är dags att renovera fönster? Bäst är att ta kontakt med en expert som kan göra ett utlåtande. Men du kan även se över fönstren själv och göra några enkla tester.

  • Börja med att stänga alla fönster i huset och ta fram ett stearinljus. När det blåser ute tänder du ljuset och håller det i närheten av fönstren. Fladdrar lågan så är det troligt att fönstren inte är täta och är i behov av renovering.

  • Känn noga på väggar och golv. Är väggarna kalla och golven dragiga är det dags för en fönsterrenovering.

  • Har du träfönster? Då går det också bra att kontrollera fönsterbågen med hjälp av en kniv. Om träet känns hårt och fast och inte smulas sönder när du sticker i det med kniven är det troligen i gott skick. Det är bäst om du sticker på ett ställe som inte ligger direkt i blickfånget. På fönsterbågens nedre del samlas det ofta väta och bågen slits mycket, den delen kan ofta behöva bytas ut mot nytt friskt trä.

  • Glöm inte att kontrollera överbleck, underbleck samt beslag och gångjärn så att det inte har bildats rost. Är de svårt angripna så bör de bytas ut, annars räcker det med att slipa bor och måla dem med rostskyddsfärg.

  • På träfönster är det också fördelaktigt att kontrollera eventuella rötangrepp, färg som flagnar och om det saknas kitt. Börjar bitarna lossna så är det dags att kitta om fönstret.

Vi rekommenderar att du kontrollerar dina fönster ordentligt ungefär var femte år. Riktigt kvalitativa fönster kan hålla i en hel livstid med mindre renoveringar, är de av sämre kvalitet kan de behöva bytas ut redan efter 10-15 år i värsta fall. 

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
31 Jul 2021