Inredningstrender 2022

Under 2022 är det hållbar flärd som är på tapeten. I kristallkulan ser vi tjocka och lyxiga textilier som sammet, ombonat och varmt med mjuka kuddar och gedigna trämöbler som håller i generationer.

Kviltat i kvadrat

Kvilting är en mycket gammal teknik där man syr ihop tygstycken med mellanliggande vadd. Det gör att det blir ett tjockare tyg som passar bra till värmande kläder eller till hemmet. Många gånger kombinerar man kviltning med lappteknik. Mönstret som blir när man kviltar varierar beroende på hur man lägger stygnen. Kviltade handarbeten kan ha mycket intrikata mönster. Vanligt industrikviltat tyg har ofta rutor eller liknande. Om du kan få tag på ett vackert handarbete är det såklart att föredra framför industrikviltade textilier.

Eftersom kviltning har funnits länge så finns det en god chans att du kan hitta vackra överkast och kuddar second hand. Om du inte gillar färgen så kan du alltid färga om tyget hemma. Återbruka alltid i största möjliga mån.

Hållbar och miljövänlig inredning

Återbruk leder oss till trend nummer två. Hållbara material och miljövänlig inredning har blivit självklart. Återbruka i största möjliga mån. Är det renovering på gång så ta vara på det du kan. Skåpluckor kan till exempel ofta målas om och det ger dem en helt ny look.

Om du skall köpa nytt så är det inte slit och släng som gäller utan satsa på bra kvalite och material som framställts på miljövänliga sätt. Det finns många nya material som tillverkas med miljön i åtanke, till exempel textilen lyocell som är baserat på växtfibrer. Även andra material som inte är nya, men dock mycket miljövänliga fortsätter att trenda. Bambu kan odlas effektivt och miljövänligt och återfinns i både möbler och i tyg.

Att köpa äldre möbler och renovera upp dom är ett säkert kort. Vitt och fräscht är sedan länge borta. Du kan med fördel måla och klä om med miljövänliga färger och textilier. Många textilier och material åldras på ett vackert sätt.

Tittar man in på inredningsinfluencers instagram och hemsidor får man massa tips på hur man kan använda gamla prylar till dekoration och möblering. På sidor som pinterest finns mycket inspiration för den som vill återbruka och inreda sitt hem på ett trendigt och miljömedvetet sätt.

Lyxigt med lila

Lila i olika nyanser är inne just nu. Från sobra lavendel till aubergine och ultraviolett. En annan trend som kommer är färg blocking vilket betyder att man till exempel målar en vägg i två olika färger. Det fungerar utmärkt att gör så med lila. Tänk dig en pastell ton mot en varmare brunlila färg.

Traditionellt ses lila som en väldigt exklusiv färg som används vid väldigt högtidliga sammanhang. Det kommer av att den förr var mycket dyr att framställa då man använde pigmentet från purpursnäckor. I feng shui förknippas lila med andlighet och inom kyrkan är färgen lila starkt sammankopplad med advent och fastan.

Barskåpets återtåg

I och med corona så har folk vant sig vid att att vara hemma och umgås i mindre sällskap. Detta har fört mig sig att barskåpet har fått ett uppsving. Barskåp och olika typer av hemmabarer är ett väldigt trevligt inslag. Det finns många olika varianter att välja mellan, från lite större varianter med bardisk och stolar till mindre vägghängda barskåp. Bar och barskåp skänker hemmet en rustik känsla. Att komma hem efter en lång dag på jobbet och njuta av en drink i soffan innan man sätter igång med middagen är en speciellt skön känsla.

Man behöver inte dricka alkohol för att ha ett barskåp. Idag finns det till och med alkoholfri vodka att få tag på. Om du lever nyktert kan du fylla ditt barskåp med alkoholfria alternativ och andra drycker som god kombucha.

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
12 Jan 2022