Inredningstrender för hösten 2018

Det som ifjol var det som gällde är i år hopplöst, det som gäller i år kommer att vara lika hopplöst och ute om några år. Det är det som gör inredning så spännande och tilltalande. Och - det är också exakt det som leder oss till en viktig sak som aldrig får glömmas bort: du inreder för din egen skull, inte för någon annan.

inredningstrender 2018

Har man som mål att hamna i en tidning där man får visa upp sitt moderna hem och där man blir intervjuad i syfte att förklara tankar, röda linjer och så vidare - ja, då bör man vara lite mer trendkänslig, se vad som gäller och titta lite i kristallkronan om vad som blir nästa stora trend. Inreder man för sig själv - för sin egen trivsel - så bör man också utgår från vad man själv gillar och tycker om. Annars kommer hemmet att sakna själ. Ingenting är fel - så länge man själv gillar det. Men, visst är det ändå kittlande att följa trender och vi tänkte därför se vilka inredningstrender som gäller för 2018.

Det här gäller för året 2018

  • Färger: Det finns några tydliga trender gällande färg. I fjol så kunde man se att grått var en dominerande kulör - i år så är det beige som gäller. Ljusare beige, mörkare sådan och vidare till den tidigare så bespottade kaffe latté.

    Beige är helt rätt och här väljer vi även att inkludera brunt som färg; även den kommer att synas på allt från väggar till textilier och möbler. Gillar du inte dessa? Tänk då i naturliga skalor. år 2018 tar vi ett steg närmare naturen. Grått gäller fortfarande, blått och grönt är andra exempel på där skalorna hämtas från naturliga element. Skapa små naturliga oaser i ditt hem. 

  • Planlösningen: De öppna ytorna har varit dominerande i flera år nu. Öppna ytor som leder till att bostäder känns rymligare, mer inbjudande och som dessutom kommer med sociala fördelar där man kan umgås trots att man befinner sig i varsitt rum - kök och vardagsrum exempelvis. Men, vill vi alltid vara sociala? Det fler och fler väljer - och som spås komma väldigt starkt - är att skärma av och skapa mindre rum.

    Det behöver inte - om man inte vill - ske genom att man sätter upp en gipsvägg. Smidesverk med större glaspartier är populärt. Att sätta en sådan pjäs vid änden på en köksö ger en känsla av att man får vara ifred - men där glaset ändå är en social ventil. Vi ska även nämna att draperier också är en perfekt väg att skapa sig en frizon i bostaden. Öppna planlösningar fungerar fortfarande, men håll med om att det låter mysigt med lite mindre zoner och tydliga, små avdelningar i det stora rummet? 

  • Gammalt eller nytt? Vintage. Ordet har hängt med ett tag nu och det är inte fullt lika spännande som för några år sedan. En förklaring till detta är att vintage blivit synonymt med dyrt och det är sällan tilltalande. Det innebar/innebär att en vanlig vas på loppis plötsligt kan kosta 500 kronor enbart för att säljaren tror sig sälja någonting vintage. Trist, men inte särskilt förvånande. Trenden gäller dock fortfarande, om än i en ny skrud som stavas hållbarhet. Hittar du någonting som är till åren så är det bara att köpa.

    Det är vackert, det ger ditt hem personlighet och det är att slå ett aktivt slag för miljön. Köp således gärna saker på loppisar och second-hand. Nytt gäller också; men där ska det vara hållbara saker som verkligen står sig mot tidens tand. Fokus år 2018 ligger snarare på vad det är för material än hur en möbel eller ett föremål ser ut. Gällande utseendet så finns en trend som innebär att det ska se lite ruffigt ut. En vas i lera - även om den är massproducerad på IKEA - ska se ut som om den är drejad av en deltagare på ABF-kurs. Lite skavanker och mycket personlighet. Ta ut svängarna. 
Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
16 Jul 2018