När ska man måla om taket?

När tapeterna ska bytas ut? När taket gulnat? Eller med tidsintervall? När ska man måla om taket?

Det finns ingen generell regel kring hur ofta taket behöver målas om. Det beror främst på om du bor hyresrätt eller äger din bostad, hur mycket smuts som når taket samt om övriga renoveringar genomförs. Här visas ett par tillfällen då taket behöver målas om.

När tapeterna byts ut

Det är mycket vanligt att taket målas om i samband med att nya tapeter sätts upp. För det första är det enkelt att genomföra ommålning när ändå renoveringen genomförs. För det andra är det positivt att veta att allt i rummet är renoverat vid samma tidpunkt. Man kan generellt räkna med att både tapet och tak behöver renoveras när behovet återigen vuxit fram.

När taket börjar gulna eller får svarta fläckar

De två vanligaste estetiska orsakerna till att taket målas om är gula eller svarta fläckar i taket. Gula fläckar uppstår exempelvis av cigarettrök. Svarta fläckar kan uppstå av sot som sakta men säkert fastnar på specifika ställen. Detta till stor del beroende på hur luften rör sig i rummet.

Det är däremot ytterst sällan som de boende plötsligt ser att taket har fått gula eller svarta fläckar. Detta växer extremt sakta fram. När ommålning sedan sker syns däremot en mycket stor skillnad. Som med många andra renoveringar så är det inte förrän det är klart som den stora skillnaden upplevs på riktigt.

Vid enstaka skador

Har barnen lekt lite vilt och målat med färgpennorna i taket? Eller fungerade katapulten med lingonsylten ”lite väl bra”? Om enstaka skador eller fläckar uppstår på taket kan det kännas tungt att måla om hela taket. Om detta behövs eller beror helt på hur länge sedan den senaste ommålningen genomfördes.

Gör ren fläcken så gott det går och ta sedan lite takfärg och rolla tunt över fläcken och en bit kring den. Efter att ha genomfört detta ett par gånger kommer det bli uppenbart om denna provisoriska ommålning räcker – eller om hela taket behöver målas om.

I barnrum är det relativt vanligt med dessa målningsreparationer. Föräldrarna vet att en hel ommålning inte är värd att genomföra varje år utan ”fuskar” fram till det blir ohållbart. Är det enstaka skador bör detta först spacklas och putsas varpå målning kan ske.

Om du bor i hyresrätt – Med färdiga intervaller

Fastighetsägare har underhållsplaner som anger med vilket intervall olika renoveringar kommer att genomföras på de lägenheter de äger. Det gäller allt från byte av vitvaror till ommålning av tak och lister. Ibland kan hyresgästen anse att intervallet är alldeles för långt – ibland för kort. Men genom att ha fasta intervaller håller fastighetsägaren bostäderna i gott skick.

Någon regel finns inte hur ofta ommålning ska ske. Det enda kravet för hyresrätter är att fastighetsägaren ska renovera och ersätta för normalt slitage.

Bor du i hyresrätt och undrar när taket ska målas om? Fråga din fastighetsägare. Du kan även få måla om taket själv i förväg. Om du eller fastighetsägaren då ska stå för material beslutas av fastighetsägaren.

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
2 May 2020