Det är populärare än någonsin att renovera hemma. Undersökningar visar att så många som fyra av fem svenskar har planer för någon form av renoveringsprojekt i lägenheten. En del nöjer sig med att måla om sovrummet, andra vill börja om från scratch med en totalrenovering av lägenheten inklusive badrum och kök. En del tänker göra nästan allt själva, åter andra vill lägga ut hela eller delar av jobbet på entreprenad.
”Som hantverkare kan vi inte rekommendera någon att göra jobbet själv eller att anlita proffs, men det vi vet är att vi ofta får i uppdrag att slutföra renoveringar som dragit ut på tiden eller där lägenhetsinnehavaren kört fast”
Vad man väljer beror på hur mycket tid man har och hur väl man känner sin egen förmåga. Vad man klarar och orkar är alltid eventuellt, och som hantverkare kan vi inte rekommendera någon att göra jobbet själv eller att anlita proffs, men det vi vet är att vi ofta får i uppdrag att slutföra renoveringar som dragit ut på tiden eller där lägenhetsinnehavaren kört fast på ett eller annat sätt. Därför brukar vi rekommendera alla som funderar på att renovera sin lägenhet att göra en noggrann planering där man är ärlig mot sig själv. Här är några av våra bästa tips på hur du undviker vanliga misstag vid en lägenhetsrenovering.
Se om det behövs tillstånd
Bor du i en hyresrätt ska du utan undantag alltid fråga hyresvärden vad du får och inte får göra. I en hyresrätt är det normalt hyresvärden som står för renoveringarna, men du kan också få lov att renovera själv. Observera dock att det då är du som står för hela kostnaden och att den som bor i hyresrätt inte kan utnyttja ROT-avdraget om han anlitar hantverkare.
Bor du i bostadsrätt är det mycket du får göra, undantagen är i princip bara att ta bort bärande väggar och liknande. Det finns dock specialregler i nästan alla bostadsrättsföreningar och du bör alltid kolla vad som gäller innan du kommit för långt i planeringen. Dina grannar behöver du så klart inte be om tillstånd, men att informera dem om att du ska renovera och under vilken period och tidpunkter är uppskattat och nödvändigt om du vill behålla en god grannsämja.
Att överskatta sin förmåga
Ett vanligt misstag vid lägenhetsrenovering är förstås att man tänker att man klarar lite mer än man egentligen gör. Så länge det inte leder till att man skadar sig själv eller lägenheten kan man kanske acceptera att resultatet ser lite amatörmässigt ut, men vid större ingrepp bör du ställa dig frågan om du verkligen klarar det här. Visst går allt att hitta på YouTube, till och med hur man upprättar ytskikt i badrum, men det som ser lätt ut på en video kan visa sig mer komplicerat i verkligheten.
El är förbjudet att göra själv, och VVS borde i vissa fall vara det enligt vår erfarenhet. Att själv ge sig på att renovera ett badrum kan göra att man bygger in fel som kan visa sig ödesdigra för lägenheten och i värsta fall även fastigheten i stort. De flesta bostadsrättsföreningar kräver att badrumsrenoveringar utförs av behöriga proffs.
Var inte tidsoptimist
Om du ska renovera själv, se till att du har en god uppfattning om hur lång tid det kommer att ta, annars är risken stor att till exempel semestern tar slut och du står där med ett utrivet kök och ingen tid att göra klart. Detta är ett mycket vanligt misstag bland dem som renoverar själva.
Välj rätt hantverkare
Att anlita hantverkare är alltid bra om man känner att man inte har kunskapen eller tiden att göra jobbet självt. Dessutom blir resultatet alltid professionellt, något som såklart höjer värdet på din bostad. En förutsättning är dock att du väljer en bra firma med alla behörigheter. På Wall har vi kompetens inom el, bygg, snickeri, måleri och VVS, det vill säga allt som behövs för en fullständig entreprenad på alla typer av jobb inom lägenhetsrenovering.
En firma som kräver förskottsbetalning ska du aldrig anlita. Ingen seriös hantverkare kräver förskottsbetalning och det är vanligtvis ett tecken på att firman går dåligt och är på väg mot konkurs. Ett annat dåligt tecken är att de inte anger moms i offerten eller försöker mörka kringkostnader som milersättning och dylikt. Hos Wall får du alltid alla kostnader medräknade på offerten, det du ser är det du kommer att betala i slutändan om inget oförutsett inträffar.
Andra inlägg
- Installera vägglampa – en guide
- Riva bärande vägg – allt du behöver veta
- Vad gör man med byggsoporna vid en renovering?
- Compact living - Smarta lösningar för trångbodda
- Höja sänkt innertak – en guide
- Renovera bostadsrätt - Vad får man göra?
- Sätta egna dörrar på IKEAs garderobstommar
- Bygg en sovalkov till barnrummet
- Renovera öppen spis i lägenhet
- Nya dörrhandtag kan lyfta din heminredning