Så bygger du in en IKEA-garderob

Att bygga en IKEA-garderob är egentligen inte svårare än att man följer ritningen som följer med vid köpet. Det man ska tänka på är att vara metodisk och att försöka hålla lugnet.

Det kan bli fel, men det är heller inte värre än att man börjar om. En myt gällande IKEA är att det alltid saknas en skruv eller en mutter. Handen på hjärtat dock: hur många har egentligen upplevt detta?

Mer intressant, enligt oss, är vad man kan göra med en IKEA-garderob efter att den är ihopskruvad och komplett? IKEA är ett företag som alltid har örat mot samtiden och de ligger alltid långt fram i utvecklingen - både vad gäller design och vad gäller möjligheter. Vi tycker att man ska ta tillvara på detta.

Bygg in din IKEA-garderob på ett snyggt sätt

Det man kan - och ska göra - är att maximera ytan. Varför köpa en IKEA-garderob när det kan finnas lösningar att prova flera stycken - och kanske andra modeller som går att kombinera?

IKEA har finfina verktyg för planering som öppnar upp för mer kreativa tankar och lösningar. Det går att nyttja dessa online, och man kan likväl besöka en IKEA-butik och få rådgivning på plats. Det lönar sig och det blir nästan alltid snyggare.

IKEA-Hacks - en stor företeelse

IKEA har smarta lösningar - men privatpersoner världen över har gjort många av dessa smartare. Genom att bygga in, addera, ta bort eller måla om så skapar man nya, mer personliga lösningar. Ett företag skulle kunna agera mot detta och slå ner på dessa trender för att sedan kunna saluföra egna, liknande, lösningar. IKEA gör tvärtom: man uppmuntrar dessa Hacks och skapar därmed en bättre relation till kunderna. Det ökar även upp för återbruk.

Ta bara storsäljaren Billy. En bokhylla som finns i nästan varenda hem och där väldigt många finns i omlopp på andrahandsmarknaden. Det ger låga priser och det ger dig - och andra - en möjlighet att köpa på dig ett lager.

Varför skulle du vilja det? För att det är en perfekt bokhylla att bygga in och få att se ut som en platsbyggd sådan. Genom att sätta ihop flera stycken - något man mäter upp innan - och sätta lister omkring så får man en klassiskt, inbyggd, stor och ståtlig bokhylla till en väldigt billigt pris. Allt som krävs är att man målar upp och snyggar till alla de Billys man köpt. Samma sak går att göra med - just det - IKEA-garderober.

Så bygger du in din IKEA-Garderob

Det första du ska göra är att mäta upp den vägg du har till ditt förfogande. Ta med dig måtten och använd dessa för att planera din garderobsvägg med hjälp av verktygen som finns på IKEAs hemsida eller direkt i butiken. Du bygger sedan ihop alla garderober och ställer ut dessa där de ska vara.

Därefter så börjar det riktiga jobbet. Sätt klossar av trä mellan garderoberna - klossar som motsvarar bredden på de lister du ska använda. Skruva sedan fast respektive garderob i nästa. Du kommer förmodligen att ha mellanrum mellan garderob-vägg och garderob-tak. Där kan du skära till gipsskivor och täcka för. Efter detta så spacklar du så att det blir jämnt och fint. Slipa till och se till att allt blir precist. Efter detta kan du slipa på garderobsdörrarna så att färgen som ska appliceras fäster bra.

Dags för nästa steg: måla. Börja med att grundmåla allting. Låt torka innan du målar på med den färg du valt. Klart? Inte riktigt. Du ska även sätta upp lister runt - och mellan -varje garderob. Dessa kan du med fördel måla innan du sätter dem på plats. Var dock beredd på att det kan krävas lite pill med penseln även efteråt. Låt all färg torka och voila: du har byggt in din nya IKEA-garderob i väggen.

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
19 Nov 2020