Så väljer du köksfläkt

Fläkten är en viktig del av köksinredningen och fyller inte minst en viktig funktion. Men vilken ska man välja? Se våra tips – så väljer du köksfläkt.

Ventilationen är avgörande

Det första man måste göra innan man över huvud taget börjar leta efter en ny köksfläkt är att ta reda på vilken typ av ventilation man har. Olika fläktar är nämligen anpassade efter olika system och för att fläkten ska fylla sin funktion är det viktigt att det blir rätt. Vet du inte vilket typ av ventilationssystem du har måste du alltså ta reda på det.

Observera också att om du bor i hyres- eller bostadsrätt så måste du kontakta styrelsen innan du sätter in en ny fläkt. Även här har det med ventilationen att göra och det är särskilt viktigt att det blir rätt när man delar ventilationssystem med andra i samma byggnad.

Olika varianter

Vid val av köksfläkt är det som sagt viktigt att man väljer en som passar för det ventilationssystem som finns i huset. Nedan följer några vanliga varianter som passar för olika system.

  • Kolfilterfläkt – lämpar sig bra i hus där det inte går att ansluta fläkten till en frånluftskanal. Den här varianten drar alltså inte ut luften utan renar den med hjälp av kolfiltret, för att sedan släppa ut den i rummet igen.

    Den kan placeras var som helst eftersom den inte behöver anslutas till något system. Bra att veta om denna är att den ofta inte är lika effektiv som andra varianter men ibland finns inget annat val.

  • Utsugsfläkt – den här varianten måste däremot anslutas till en utsugskanal som kan leda bort luften som fläkten suger upp. Detta är ett strålande val om man bor i ett hus med självdrag och den är väldigt effektiv.

  • Kombinationsfläkt – en kombinationsfläkt är en variant av båda ovan nämnda tillsammans. Den har ett kolfilter som renar luften, innan den sedan sugs ut via ventilationssystemet. Den är fläktmodellen är vanlig i flerfamiljshus då luften renas från matos och annat innan den försvinner ut i det centrala ventilationssystemet.

    Det minskar dels lukt från grannarnas matlagning och dels är det en åtgärd för ökad brandsäkerhet.

Funktion och finess

När man vet vilken typ av fläkt som passar för den aktuella byggnaden kan man börja göra val utifrån vad man själv tycker är viktigt, och här finns det några saker som är extra bra att tänka på. Till exempel är det en fördel att välja en tyst fläkt eftersom den annars riskerar att förstöra stämningen i köket. För den sakens skull bör den ändå klara av det den ska – det vill säga att suga upp matoset. Kolla upp olika modeller du gillar och läs på om dessa, skriv ned det som känns viktigt och jämför sedan några olika fläktar för att komma fram till vilken som passar dig bäst.

Design

Så, nu har vi kommit till den roliga biten som har med själva designen att göra. Idag kan man hitta alla tänkbara köksfläktar, både sådana som är gjorda för att fungera som en snygg detalj i köket lika väl sådana som är skapta för att knapps synas alls.

Det man ska tänka på när det gäller design är att fläkten givetvis ska passa ihop med övriga inredningen och rummet. En gammaldags kåpa passar kanske inte så bra i ett modernt kök utan försök att hitta något du tycker är snyggt men som ändå håller den röda tråden.

Här följer några vanliga fläktmodeller som passar i dom flesta kök:

  • Underhängd – den underhängda köksfläkten var väldigt vanlig för ett par år sedan men syns återigen i många nyrenoverade kök. Den monteras under ett köksskåp och syns minimalt vilket för vissa är önskvärt.

  • Vägghängd – en vägghängd fläkt kan hängas var på väggen som helst, förutsett att det går att koppla till en utsugskanal om det krävs. Den finns i många stilrena modeller och dom är ofta ämnade för att utgöra en snygg detalj i köket.

  • Frihängd – har man en köksö med spis behöver man en frihängd köksfläkt, det vill säga en fläkt som monteras och hänger från taket. Även denna finns i många olika modeller och kan vara både stilren och rustik.

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
10 Jun 2020