Ta bort gamla tapeter | Tips & råd

Om du vill tapetsera eller måla ett rum där det redan sitter tapeter måste du ta bort dem och preparera väggen. Det är det enda sättet att få ett riktigt bra resultat. Det ska genast sägas att det är ett ganska tids- och tålamodskrävande arbete att ta bort tapeter, även när det går lätt, vilket det oftast gör. Men en del tapeter sitter som berget, och om du känner att du inte orkar mer kan du alltid ringa oss, så fixar vi det åt dig. Vi har den kunskap och de maskiner och verktyg som behövs för att ta bort tapeter snabbt och med ett snyggt resultat.

”Täck alla eluttag och strömbrytare med eltejp och täck även golvet med plast eller papp. Det blir ganska stökigt och blött när man tar bort tapeter så det är lika bra att vara överdrivet försiktig”

Det första att tänka på innan du börjar ta bort tapeterna är att antagligen ta ut alla möbler ur rummet, eller att samla ihop dem mitt i rummet och täcka dem med en presenning, precis som du gör när du ska måla. Täck alla eluttag och strömbrytare med eltejp och täck även golvet med plast eller papp. Det blir ganska stökigt och blött när man tar bort tapeter så det är lika bra att vara överdrivet försiktig. Se även till att du har oömma och enkla kläder som du inte är jätterädd om.

Oftast nödvändigt att perforera tapeten

Du ska helst perforera tapeten innan du börjar ta bort den. Det kan du göra med en perforerande roller. De små hålen gör att borttagningsmedlet tar sig in till baksidan av tapeten och gör att den släpper bättre från väggen. Därefter svabbar du på tapetborttagningsmedel blandat med vatten. Även diskmedel och vatten kan fungera, men vi rekommenderar att du använder en specialprodukt. Låt blandningen sjunka in lite i tapeten.

ta bort gamla tapeter

Därefter kan du förhoppningsvis skrapa bort tapeten med en manuell tapetborttagare, som är en sorts skrapa med skaft. Det är ganska lätt att skrapa bort tapet med en tapetborttagare, men du kommer antagligen att bli ganska trött i armarna efter ett tag, så ta så många pauser som du behöver.

När du fått bort det mesta av tapeten sitter det antagligen lite rester kvar. Går de inte att få bort kan du sandpappra eller slipa bort dem. Därefter spacklar du ojämnheter och slipar när spacklet torkat. Nu är du redo att måla eller sätta upp ny tapet!

Tunga tapeter kräver tapetångare

Om du har en tung, tjock tapet så behöver du ånga bort den. Du kan hyra eller köpa en tapetångare på ett byggvaruhus, de är inte särskilt dyra. Det enda de gör är att hetta upp vatten och släppa ut ångan genom ett munstycke som du stryker över väggarna. Se till att ha perforerat tapeten innan så ångan kan tränga in bakom den. Därefter är det bara att skrapa bort tapeten på vanligt sätt.

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
5 Aug 2019