Vad händer om man borrar ner genom taket till grannen?

Den något äldre generationen minns säkerligen kaffeföretaget Gevalias reklamkampanjer för några år sedan där man använda sig av taglinen När du får oväntat besök och där man visade upp mer eller mindre dråpliga exempel på det oväntade besöket som tarvade en kopp kaffe från Gävles stolthet. Skruvat? Visst, men inte så himla långsökt ändå.

Skader som uppstår i samband med renoveringar

Att vi hamnar i situationer vi inte direkt räknat med är ingenting ovanligt. En renovering i en bostadsrätt kan exempelvis skapa stora problem som drabbar tredje person och där en ansvarsfråga måste redas ut. Vad händer om du exempelvis ska borra fast en köksö i din lägenhet och använder en för lång borr; något som innebär att du tar dig hela vägen in genom din grannes tak?

Hur löser man en sådan situation? Det är du som kommer att bära ansvaret för att korrigera detta. Det kan vara så att din hemförsäkring täcker detta och att din grannes motsvarande täcker hans del - men där du står för bådas självrisker. Det är emellertid en fråga om rör försäkringsbolagen och vilket sådant du - och den drabbade grannen - har. Klart står att en kopp Gevalia inte kommer att räcka som ersättning.

Vem bär ansvaret för skador i en bostadsrätt?

Det senare sagt med en skämtsam ton, givetvis. Ser man allvarligt på exemplet ovan dock så finns all anledning att vara lite försiktig i samband med renoveringar i bostadsrätter. Man har som bostadsrättsinnehavare en frihet som innebär att man äger rätten att genomföra förändringar, renovera och skapa ett eget drömhem utan att någon kan dra i nödbromsen. Till skillnad mot en hyresrätt kan man byta ytskikt, renovera köket eller genomföra en omfattande badrumsrenovering utan att behöva inkludera exempelvis styrelsen.

Men, det finns också risker med detta. Exemplet ovan - där man borrar genom ett golv och genom ett tak - kan exempelvis bytas ut mot en vattenskada. Vad händer om du, i samband med en renovering av ditt badrum, upptäcker att en vattenskada ägt rum och att denna drabbar även grannen under? Den kostnaden kommer att ligga på ditt bord och där finns det heller ingen säkerhet i att ditt försäkringsbolag ställer sig särskilt villiga att ersätta dig. Har du renoverar på egen hand så kommer de förmodligen att ge avslag. Har du däremot anlitat ett professionellt företag för din badrumsrenovering - och där dessa har ansvarsförsäkring, har dokumenterat jobbet och utfört det enligt konstens alla regler - så kommer dina chanser att öka.

Att renovera utan professionell hjälp är att exponera sig för tydliga risker. Detta gäller i allra högsta grad om man bor i en bostadsrätt. Rådet är att man tar hjälp vid minsta osäkerhet. Med Rot-avdraget så behöver det inte bli så kostsamt.

Inspiration och tips gällande lägenhetsrenoveringar!
30 Jun 2021